Vad är en barista?

Barista är ett Italienskt ord som helt enkelt betyder bartender! Ordet barista har sitt ursprung från de italienska barerna, där espresso-maskinerna vanligen sköttes av en bartender. Under 1990-talet utvecklades yrket i de olika kaffebarerna som växte fram, och idag är en barista någon som enbart serverar kaffe gjort i en espressomaskin. Är man en barista så anses man vara en expert på att framställa olika sorters kaffe och kaffedrinkar gjorda på espresso.

Att göra en perfekt espresso

Espresso är den lilla ”shoten” av mycket koncentrerat kaffe som man snabbt dricker i två klunkar och ett andetag. I Italien intar man den stående vid baren och ber om un cafè, som är en espresso. Den är grunden för hela vår kaffekultur med en god cappuccino till frukost eller en starkare café macchiato efter lunch. 

 

1. Stort intresse och en bra utrustning
För att göra den perfekta espresson krävs det ett stort intresse och en god kunskap av den som brygger drycken. En bra kaffemaskin är också en förutsättning för att brygga en espresso. Ju fler funktioner din maskin har desto fler parametrar går det att vrida och vända på. 

Saker som har stor effekt på ditt kaffe.
Maskin, bönan, malningsgrad, dosering, tampning, temperatur och tycke och smak!

2. Bönorna

Ett fylligt och rikt kaffe med komplexa smaker skapas bäst med rätt dosering av nymalda bönor. I Skandinvien anser vi att 21-23 gram/kaffe är lagom dos, detta för att ge kaffet sin fulla karaktär genom att doften och smaken blir mer intensiva.

De mest kända bönorna är Robusta och Arabica, där många tycker att Arabica är den fina bönan som ger en mild och fin smak medans robustan, precis som det låter, är lite mer bitter i sina smaktoner.

3. Malning och tampning
Vår Barista Max har en inbyggd kaffekvarn som maler kaffebönorna precis i den grad du vill, direkt innan du gör ditt kaffe.

För att vattnet ska rinna ner på bästa sätt måste man tampa kaffet rätt. Ett tryck på 15 kg brukar vara lagom. Tampningen måste vara jämn över hela portafiltret, för att vattnet ska rinna jämt igenom. Blir tampningen sned kommer vattnet rinna till den lägsta punkten och då används helt enkelt inte hela “pucken” och resultatet blir svagare.

4. Detaljena avgör – temperaturkontroll
En utmärkt, krämig och karamellfärgad espresso börjar med att lågtrycks-preinfusion fuktar kaffet innan vattnet pressas igenom. Allt för att ge dig en fyllig och aromrik smak, exakt som på caféet. 
En perfekt espresso behöver 25-30 sekunders rinntid, flödet ska likna ”råttsvansar” när det strilar ner i koppen.

Vattnets temperatur när det möter kaffet är direkt avgörande för att få en välbalanserad espresso. Våra Barista-maskiner är utrustad med en digital temperaturkontroll (PID) – en teknologi som registrerar och minimerar alla avvikelser och ser till att alltid hålla en jämn temperatur hela vägen genom maskinen. Detta ger dig en utsökt smakupplevelse varje gång.

5. Det gyllenbruna creman
Crema kallas det gyllenbruna skum som täcker espressons yta där alla smaker sitter. Creman skall vara minst ett par mm tjock och vara mönstrad i olika bruna nyanser. Berodende på vilken böna du använder så kan färgen skifta. Arabican ger en mer mönstrad färg medans Robustan ger en jämn och mörkbrun crema. Och är man riktigt kunnig kan man se vilken böna det är och hur kaffet har bryggts.

6. Skumma mjölken rätt
Njut av den silkes- och sammetslena smakupplevelsen man får i munnen av en riktigt bra skummad mjölk på ditt kaffe. Mjölken kokas med tryck som skapar tusentals små bubblor, det ger en förbättrad smak i munnen, medan temperaturen lyfter fram sötman i mjölken och ger dina smaklökar en harmonisk smakupplevelse som är söt och sirapsliknande, helt enkelt en perfekt cappuccino.

Våra kaffemaskiner

Här kan du lära dig mer om kaffe