Espresso-macarons

Gör en riktig espresso när du ska göra kaffeälskarens macarons! Macaron är ett bakverk gjort på äggvitor, mald mandel och socker. De är runda kupolformade kakor som är några centimeter i diameter, med ett relativt fast ytterhölje och ett mjukt segt innandöme. Här är recept på macarons som görs med espresso i smeten, perfekta till fikastunden.

Franska delikatesser med espresso i.

För 25-30 st

 • 3 stora äggvitor
 • 50 g strösocker
 • 260g florsocker
 • 120 g mald mandel
 • 1 msk finmalda espressobönor
 • 175 ml vispgrädde
 • 150 g mörk choklad
 • 1 msk espresso
 • 1 msk kaffelikör

För det här receptet behöver du en spritspåse, bakplåtspapper och 2 bakplåtar eller en macaronmatta av silikon för exakt passning.

 1. Häll äggvitan och strösockret i en medelstor bunke eller mixer. Vispa tills vitorna har fördubblats i volym och du kan vända bunken upp och ner utan att marängen rör på sig.
 2. Sikta ihop florsockret, mandeln och malda espressobönor för att ta bort eventuella klumpar. Rör ner i marängblandningen, var försiktig så att du inte blandar för mycket.
 3. Häll upp i en spritspåse med ett brett munstycke eller så kan du använda en engångsspritspåse utan munstycke, klipp helt enkelt av änden istället.
 4. Använd ditt bakplåtspapper, lägg dig på en plåt, sprid små rundlar ungefär 3 cm, lämna ett litet mellanrum mellan varje. (håll glasyrpåsen direkt ovanför det område du vill sprida för att säkerställa att rundorna sprids ut jämnt när du spritsar.)
 5. När cirklarna är färdiga, slå försiktigt på plåten ett par gånger för att jämna ut dina macarons, ställ åt sidan och upprepa med ytterligare en plåt.
 6. Låt dina macarons stå i ca 30 minuter tills de bildar en yta. Du bör kunna röra dem försiktigt för att kontrollera detta.
 7. Värm din ugn till 170c, 150c fläkt.
 8. Grädda i ca 12-15 minuter, du bör lätt kunna plocka dem från bakplåtspappret/silikonmattan när de är gräddade.
 9. Ställ åt sidan för att svalna medan du förbereder din fyllning.

Till fyllningen

 1. Bryt den mörka chokladen i rutor och lägg i en värmetålig skål. Häll grädden i en kastrull och värm tills den nästan kokar.
 2. Häll grädden genast över chokladen och ställ åt sidan utan att röra om i 5 minuter.
 3. Rör försiktigt för att skapa en tjock slät sås..
 4. Tillsätt espresson och likören och blanda väl.
 5. Ställ åt sidan för att svalna. Denna ganache kan kylas helt tills den är klar att användas.
 6. Tips – Om den är för stel och du gör den dagen innan, ge den några sekunder i mikrovågsugnen för att få den till önskad konsistens.

KOLLA IN DESSA PRODUKTER