Infusion – så gör du

gör eget avkok detox infusion örter

Infusion är ett vattenutdrag av örter och växter, vanligtvis med hett vatten. Det går även bra med kallt vatten, men då måste örterna dra betydligt längre, upp till ett par dygn. Med hårdare delar av en ört, såsom rötter och bark, gör man en dekokt med kokande vatten.

Infusioner och dekokter är utmärkta för att ta tillvara på örternas egenskaper och förutom att laga hälsosamma och goda drycker också använda dem i hudvård i stället för eller tillsammans med vatten i t.ex. ansiktsvatten, ansiktsmasker och rengöringsprodukter. En infusion eller dekokt kan göras med en eller flera blandade örter, även färska. Använder du färska örter använder du 4x vikten jämfört med torkade örter.

 

Grundrecept avkok

1 tsk torkade örter per 120 ml kokande vatten.
Gör så här:
Välj ett recept och innehåller det större frukter så skär ner de i mindre bitar. Örtdelar som är mycket hårda, börja med att bryta sönder eller mortla dem. Lägg bitarna i ett kärl som tål värme. Koka upp vatten med en vattenkokare och häll sedan det heta vattnet över dina ingredienser. Låt allt sambans dra till vattnet svalnat till rumstemperatur. Sila sedan av örter och övriga ingredisernser och häll upp avkoket i en rengjord glasflaska och förvara kallt. 

 

Avkokets hållbarhet

Eftersom infusioner och dekokter är vattenbaserade så är deras hållbarhet begränsad. Om du är noggrann med hygien vid tillverkningen och förvarar det färdiga extraktet i kylskåp så håller det i upp till en vecka. Vill du göra en större mängd örtextrakt och inte använda det direkt måste en konservering göras. Använd t.ex 2% Makers Aquagard i kombination med 2% pentylenglykol, och pH-reglera med några droppar mjölksyra till pH 4.5-5.5, så håller infusionen i upp till ett år.

 

 

Ingefärashot – så enkelt gör du din egen!
En shot om dagen sägs vara bra för matsmältningen och motverka förkylningar!

200 g färsk ingefära
2 citroner
5 dl vatten
2 tsk honung
  1. Skala ingefäran och finriv den.
  2. Halvera och pressa saften ur citronerna.
  3. Värm vatten i din vattenkokare.
  4. Lägg ingefäran i ett rostfritt kärl och häll på det heta vattnet.
  5. Tillsätt citronsaft och honung.
  6. Låt stå ca 20 min. Sila upp blandningen i en ren glasflaska.

 

Kornvatten – En väldigt mild och god måltidsdryck. 

 

1½ dl korngryn
1½ l vatten
7 citroner
½ tsk honung

 

 

 

1. Koka korn och 1½ liter vatten i 45 min.

2. Riv skalet av citronerna och lägg ner i kornkoket när plattan är avstängd. Låt det dra, pressa under tiden citronsaften ur citronerna.

3. Sila kornkoket och kyl.

4. Blanda samman koket, vatten, citronsaft och honung.

Tips
Spara kornen! De går till exempel att baka bröd på.

våra vattenkokare