Olika sorters te

Visste du att allt ”äkta te” kommer från samma växt, Camellia sinensis? Olikheterna och klassificeringen av te beror på hur växtens teblad förbereds och bearbetas. Men det finns ett brett utbud av växtbaserade drycker gjorda av blommor, säd, löv och till och med svamp som vi kallar för te även om de inte egentligen är ett ”te”.

Här beskrivs flera olika tesorter, inklusive de 5 ”riktiga” teerna.

 

1. Svart te

Svart te är ett riktigt te, tillverkat med blad från Camellia sinensis-växten. Det är också en av de mest populära dryckerna i världen, särskilt i Storbritannien och Irland. I själva verket dricker britterna cirka 165 miljoner koppar svart te varje dag. På grund av den något bittra smaken njuter många av drycken tillsammans med en liten mängd mjölk.

Svart te kräver en längre produktionsprocess än grönt te. Medan tebladet värms nästan omedelbart i processen att tillverka grönt te, torkas bladen för svart te först i solen. De torkade bladen rullas sedan vilket får bladen att oxidera snabbare när de sen utsätts för syre, vilket äger rum i varma rum.

2. Grönt te

Är ett annat riktigt te som har många bevisade hälsofördelar. Grönt te har sitt ursprung i Kina där det har varit populärt i årtusenden. Medan svart te är det populära valet i västvärlden, dominerar grönt te i öst, särskilt i Japan. Det finns många olika sorter av grönt te. De mer populära sorterna inkluderar sencha, genmaicha och matcha. Grönt te är mycket hälsosamt och det är en av världens mest forskningsstödda livsmedel/drycker.
Specifikt tyder recensioner på att regelbunden konsumtion av grönt te kan bidra till att minska cancerrisken, minska blodtrycket, minska insulinresistensen och öka glykemisk kontroll. Mycket av de gynnsamma egenskaperna hos grönt te kommer från katekininnehållet, som är en typ av polyfenol.

3. Vitt te

Om svart är den starkaste av de ”riktiga” teerna, är vitt det mildaste. Det kan vara ett bra alternativ för de som är koffeinkänsliga, eftersom det bara innehåller cirka 25%  koffein jämfört med kaffe. Vitt te kommer från plantan camellia sinensis och man använder de färskaste bladen som finns tillgängliga. Skillnaden är att tebladen plockas vid yngre ålder när man gör vitt te och de genomgår inte bearbetning som rullning eller oxidation, vilket ger teet en mild och lätt smak. Trots dessa skillnader är näringsprofilen och polyfenolinnehållet i både grönt och vitt te lika.

4. Oolong-te

Oolong är en annan av de ”riktiga” teerna, den kommer från bladen på camellia sinensis-växten. Oolong ett delvis oxiderat te – det genomgår en del av samma process som svarta teer. Beroende på graden av bladoxidation kan det smaka närmare ett grönt eller svart te. Oolong har en blandning av de fördelar som gröna och svarta te har, och det innehåller en rad polyfenoler som finns i båda. Studier och systematiska recensioner visar att oolong kan sänka blodsockernivåerna och förbättra kolesterolprofilen.

5. Pu-erh-te

Pu-erh-te är en av de ”riktiga” teerna. Det är en jäst dryck. I likhet med rött vin eller kombucha innehåller pu-erh massor av levande (goda) bakterier. Detta beror på produktionsprocessen, bearbetningen av bladen möjliggör mikrobiell jäsning. Som ett resultat av det fortsätter teet att förändras även efter torkning av tebladen.
Pu-erh är en kinesisk drink och den har det lokala namnet ’heicha’. Generellt sett är smaken mer bitter än vanligt te, även om den blir mildare med tiden. Traditionellt är grönt pu-te-te det bästa valet och det har funnits i århundraden. Att göra pu-erh från svart te har dock blivit populärt under de senaste decennierna. 

Kamomillte

Kamomillte kommer från de ätliga blommorna i matricaria-plantan, även känd som kamomill. Denna speciella dryck har ett rykte om sig att vara en god sängdryck och tillverkarna hävdar att det hjälper till att få kroppen att slappna av. Det är en av de mest populära typerna av te och den har en mild bitterhet blandad med en lätt, blommig och något söt smak.
Forskning om kamomill visar att den kan fungera som ett avslappnande medel, och det visar också att det kan hjälpa till att behandla ångest och sömnsvårigheter.

Chai-te

Chai är en kombination av svart te, ångad mjölk och olika indiska örter och kryddor. Dessa kryddor är vanligtvis kanel, kardemumma, kryddnejlikor och ingefära bland andra. Beroende på det specifika te och de kryddor som används kan smaken på chai-te variera mycket. Men det är i allmänhet krämigt, lite kryddigt och det har en värmande känsla när du dricker det. Chai-te ger mycket av samma fördelar som svart te, med det höga polyfenolinnehållet i kryddorna som en extra bonus.

1. Barley tea – Kornte

Barley tea åtnjuter mest popularitet i öst, och det är en vanlig dryck i Kina, Japan och Korea. I Japan heter det ”mugicha” och koreanerna kallar det ”boricha”, många familjer dricker det dagligen. Drycken görs genom att man rostar korn och sedan kokar dem i cirka 20 minuter. Traditionellt serveras det kallt med is, det är särskilt populärt som sommardrink och många dricker det istället för vatten. Eftersom teet är en korninfusion gjord med rostade korn är det inte ett ”riktigt” te.

När det gäller smak, smakar det nötigt, rökigt och något bittert. Det finns mycket begränsad forskning om dryckens potentiella hälsoeffekter.

Maskros-te/kaffe

För dig som har en trädgård så har du antagligen flera maskrosor i gräsmattan. De växer nästan överallt, men visste du att du kan äta dem också? Man kan göra både maskros-sallader och maskros-te av blommorna och bladen. Te tillverkat av maskrosblad är mycket lätt och milt, med en liten blommig smak. Det finns också en drink som kallas ’maskroskaffe’.För att tillverka detta ”kaffe” krävs att du rostar maskrosens rötter. Intressant nog liknar den här drinken både på utseende och smaken, kaffe och vissa människor till och med använder den som ett kaffesubstitut.

Nässel-te

Även känt som ”stickande nässel-te”, kommer drycken från de torkade bladen på urtica dioica-växten (ofta kallad ”brännässla”). Smaken på nässel-te är ett ljust, gräs- och jordsmakande te som är mild och uppfriskande. Nässlor har intressanta hälsofördelar också. De är fulla av fenolföreningar som verkar antiinflammatoriskt och forskning undersöker också deras roll som ett potentiellt sätt att behandla symtomen på godartad prostatahyperplasi (en förstorad prostata) hos män. (I en randomiserad, dubbelblind studie med 100 deltagare fanns en signifikant minskning av symtomen hos män som fick nässlor jämfört med placebo.

Kolla in dessa produkter