Pollenallergisk? Vad kan du göra?

Pollenallergi ger besvär som röda och kliande ögon, nästäppa, upprepade nysningar och rinnsnuva. Hur svåra besvär du får beror på hur känslig du är och hur mycket och vilka typer av pollen som finns i luften.

Under vår och sommar får ungefär en femtedel av alla tonåringar och vuxna pollenbesvär. De allra flesta reagerar på björkpollen och gräspollen. Men även pollen från örten gråbo och andra växter kan ge allergi. Antalet personer med pollenallergi har ökat, även om ökningen verkar ha stannat upp något den senaste tiden. Orsaken till ökningen är oklar. Oftast börjar besvären i sexårsåldern eller i tidig vuxen ålder. Efter medelåldern kan pollenallergin lindras hos en del personer.

I pollentider är det många allergiker som håller sig inomhus med stängda fönster för att försöka undgå de värsta symptomen. Vad många inte vet är att pollen även förekommer inomhus. Det beror på att luftburna pollenpartiklar tar sig in i husen via ventilations- och inluftssystem, men även på kläder, skor, hud, hår och husdjur. När pollen samlas på en begränsad yta inomhus kan koncentrationen av pollenpartiklar till och med bli högre i inomhusluften än utomhus och dess hälsoeffekter än kraftigare. 

Välj en effektiv luftrenare.

En effektiv luftrenare tar bort mer än 99 procent av pollenpartiklar ur den luft som passerar dess filter. Normalt sett innebär det att luften i rummet renas till ungefär 80 procent, eftersom luften rör sig i bostaden. Ett HEPA-filter av H13-kvalitet fångar upp till 99,97 % av luftburna föroreningar så små som 0,3 mikron.

En bra luftrenare minskar därför vanliga allergisymtom som nysningar, rinnande och kliande ögon, näsa och hals samt huvudvärk. Förbättrad sömn är en annan fördel med luftrenare i sovrummet. Att ha en luftrenare gör det möjligt att få en paus från pollen under den värsta pollensäsongen. Men att använda luftrenare är också bra på längre sikt för att öka det allmänna välmåendet. När du redan är känslig för pollen och andra luftburna allergener är du till exempel också känsligare för vanlig förkylning och influensa. Även här kan en luftrenare bidra till att risken att bli smittad minskar, eftersom en luftrenare inte bara renar luften från pollen utan alla typer av luftburna partiklar som damm, mögel, djurallergener, virus och bakterier.