Varför ska jag ha en luftrenare?

Även om du inte kan se det blotta ögat så kan luften i ditt hem bli unken, speciellt om du har dålig ventilation och håller fönstren stängda. Det är viktigt att rena luften i sitt hem på partiklar och allergener.

Din regelbundna städrutin kanske inte räcker för att rena luften i hemmet. Även om utrymmena verkar rena för blotta ögat, kvarhåller många ytor fortfarande en viss mängd förorenande partiklar.

Dessa bidrar till utvecklingen av astma, allergier och andra sjukdomar. Världshälsoorganisationen (WHO) har utfärdat en varning om effekterna som luftföroreningar har på hälsan.

 

Varför är det viktigt att luften är ren?

Vikten av att ha ren luft inomhus ligger i grund och botten i att försäkra din familjs välmående. Instängd, unken luft blir i princip giftig och utgör en risk för andningssystemet och till och med hudhälsan.

Att inte rena luften på dessa platser kan påverka immunförsvaret. Många vanliga allergier och infektioner är faktiskt resultatet av en ansamling av skadliga luftpartiklar som hamnar i ditt system. Dessa smittoämnen ökar risken för bronkit, allergier, huvudvärk och hjärtsjukdomar, mm.

Personerna som löper högst risk att drabbas av negativa effekter är:

  • Gravida kvinnor.
  • Bebisar och små barn.
  • Personer med hjärt- och andningstillstånd.
  • Äldre personer i utsatta miljöer.
  • Alla med en immunsjukdom.
  • Personer med diabetes.

Luftrenare – minskar den unkna luften i ditt hem.

För att tackla problemet med stillastående luft i många hem kan man använda sig av en luftrenare. Dessa enheter har förmågan att eliminera många partiklar som finns i luften.

Försök att använda den varje dag, men se till att den har ett HEPA-filter så att all luft renas ordentligt.

Undvik användning av luftfräschare och ljus

Konventionella doftljus och luftfräschare innehåller diverse kemiska beståndsdelar som kan utlösa allergier, speciellt hos personer med svaga immunförsvar. 

Rengör filtren hos AC och värmesystem

De flesta ignorerar det eller känner inte till det, men luftkonditioneringsfilter och värmare ansamlar mycket damm och partiklar. Dessa kan över tid vara skadliga för andningssystemet.

Se därför till att rengöra och ersätta dem regelbundet.

Dammsug allt du kan för att få renare luft

När det kommer till städning så är dammsugaren ett bra redskap för att rena luften. Denna apparat kan enkelt ta bort partiklar som damm, död vävnad och hår från djur som ansamlas i skrymslen.

Tvätta sängkläder ofta

Sängkläder, handdukar, kläder och gosedjur är perfekta hem för damm och kvalster, vilket kan förvärra andningstillståndet och leda till hudproblem.

Kolla om det finns mögel inomhus?

Mögel frodas i fuktiga områden, så om man tar bort fukten så försvinner möglet.

Öppna alla dörrar och fönster några timmar varje dag

Det avslutande tipset för att förbättra luftkvaliteten hemma är att öppna alla dörrar och fönster minst 30 minuter om dagen. Denna enkla åtgärd kommer låta luften cirkulera fritt och avgifta hemmet.